fbpx

Tre dejlige enslignende lyseblå Cafeskåle

DKK 325.00

Solgt

Varenummer (SKU): P95 Kategori: Tags: , , ,

Beskrivelse

Tre dejlige enslignende lyseblå Cafeskåle – pris pr styk

Porcelæn

Porcelænsfremstilling er en avanceret proces. Især i de tidligere århundrede var det afgørende at fabrikkens placering med hensyn til råvarer og transport gav de bedste betingelser for at producere porcelæn.

Man brugte træ til opvarmning af ovne og der skulle være rigeligt i de nærliggende skove. Samtidigt var det vigtigt at der var adgang til vand til produktionen. Her var floden vigtig dels som vandressource og dels som en vigtige transportvej. Vigtigst af alt var nem adgang til bjergarten kaolin, der er hovedingrediensen i porcelæn.

Porcelæn er et keramisk produkt af kaolinkvarts og feldspat, formet, tørret og derefter brændt ved 900-1600 °C.

https://da.wikipedia.org/wiki/Porcel%C3%A6n

Fajance

Fajance er baseret på en hvidtbrændende masse, omtrent som porcelæn, og har klar glasur. Også tilvirkningen er som for porcelæn. Der brændes først ved 1100-1200 °C, derpå påføres underglasurdekoration og endelig glasur. Anden brænding foregår ved 1000-1100 °C.

Fajance adskiller sig fra porcelæn ved, at materialet kun sintres delvist, og skærven er derfor porøs, dvs. ikke fuldt omdannet. Fajance har derfor ikke porcelænets metalliske, klokke-agtige klang, når det slås an, men en dump lyd. Det har heller ikke porcelænets transparens.

I konkurrencen med søstermaterialet porcelæn, var en af de helt store fordele ved fajancen, at den lavere brændingstemperatur betød, at der kunne opnås rigere farvevariationer, og at den kunne produceres billigere end porcelænet.

Tidligere var mange farver umulige at anvende som underglasurmaling på porcelæn, hvilket forklarer de blålige farver dominans på porcelænet. Men nye ovntyper og hurtigbrændingsteknik har udjævnet disse forskelle.

https://da.wikipedia.org/wiki/Fajance

Husk at tilmelde dig mit nyhedsbrev så får du besked når jeg har tilsvarende nye Tre dejlige ens lyseblå Cafeskåle