fbpx

L-Prismelysekroner

 

 

Prismelysekroner fra frankrig fra flere århundreder.

Sjældne antikke 1800 hundredetals og 1900 tals kroner med indbygget strøm og prismekæder.

Antik fransk lysekrone fra slut 1800 tallet.

Stellet i lampen er et bøjlestel, hvor hver arm består af en bøjle, der går fra top til bund i lampen. Ledningerne føres frem langs hver arm. Dette er de ælste typer, hvor de første er helt uden ledninger, og de senere har ledningerne uden på, mens enklet har ledningerne inde i stellet.

Prismerne er håndlavet og hullerne er koniske. Disse gamle glas indeholder ofte bly og har et helt specielt flot skær lige som gamle drikeglas.  De farvede prismer er ligeledes noget mørkere end de senere prismer.

Antik fransk prismelysekrone fra start 1900 tallet

Denne type krone har et stel med et centerrør skjult i et glasprismerør. Messingrøret bær de enkelte sæt af arme, og ledningen er skjult i røret, hvorfra ledningerne er ført ud i de enkelt arme. Ledningerne kan ligge inden i eller uden på armene.

Prismerne er på de tidlige håndlavede og varme i gløden med konsike huller, mens de senere er mere klare i glasset og med lige støbte huller. Fordelen ved de nye masseproducerede klare prismer er at de spredet lyset bedre, mens de håndlavede er lidt mere hyggelige.

Gammel fransk prismelysekrone med stel af bærende ringe.

Denne type er af nyere dato fra midt 1900 og frem til i dag. Alderen vurderes primært på typen af fatninger og på ledningerne. Dog kan de let være renoveret, så det er lidt svært at fastslå den præcise alder. Kronerne er ofte dekoreret på messingringene med forskellige mønstre, der også afslører alder og kvalitet. Såvel som antal, typen og kvaliteten af  prismerne afslører alderen.

Antik fransk glaslysekrone med glasprismekæder.

også kaldet en glasposelysekrone, fordi prismerne danner en pose under glaskublen i toppen. Typisk kun en lyskilde, der er monteret i toppen af kronen.

Viser et enkelt resultat